TuzlaDailyPhoto

City on a grain of salt. Tuzla means a place of salt and it lays on top of the salt lake. It is suspected it has been there for around 7000 years as one of the oldest places in Europe.

Saturday, October 08, 2011

Enver Šiljak & Frida Laufer

3 Comments:

Anonymous Anonymous said...

What heroism are they commemorated for?

09 October, 2011 16:32  
Blogger Jazzy said...

for their big love.
they both died at the age of 22.

09 October, 2011 17:47  
Anonymous Anonymous said...

I just found this - brave and sad.

http://www.sa-c.info/forum/535;9;81-tuzla---projects-and-news.html

Na ˝Mostu ljubavi˝ ima mjesta i za vaš katančić ljubavi

Most, koji je danas otvoren, zvanično se zove "Most narodnog heroja Envera Šiljka i Fride Laufer" ali već ima i kraći, neslužbeni naziv, "Most ljubavi".

Inspirisani ljubavnom pričom mladih antifašista, Envera Šiljka i Fride Laufer, općinari su došli na ideju da ovaj most bude mjesto gdje će zaljubljeni parovi zakačiti katanac, a ključ baciti u Jalu te tako zauvijek zabilježiti svoju ljubavnu priču.

Nakon što su proveli noć u skrovištu na Drežniku u rano jutro 18.7.1941. su zarobljeni. Njih dvoje, te Rudolfa Vikića i Memu Suljetovića, izdao je Ivica Zlović. Svi zajedno su saslušavani i mučeni u zatvoru "Štok". Bez obzira na strašnu torturu nikoga nisu odali. Odbili su i posljednju ponudu da progovore, saopšte imena svojih saboraca i prežive. Zato su fašisti Fridu Laufer 18.8. iz Tuzle odveli u sabirni logor u Gospiću, a zatim u logor Lobograd kod Zagreba. Iz Lobograda je deportovana u Aušvic, gdje je ubijena. Frida Laufer je iz koncentracionog logora poslala dvije dopisnice. U posljednjoj je pitala sestru "Da li znaš šta je sa mog mladića?".

Enveru Šiljku, Rudolfu Vikiću i Memi Suljetoviću, sudio je prijeki ustaški sud u Tuzli. Osuđeni su na smrt 5.9.1941. godine. Čitav grad bio je šokiran brutalnošću ustaške vlasti koja je tri mladića istog dana osudila, javno smaknula i odvezla ih na groblje u konjskoj zaprezi za odvoz smeća, samo zato jer su bili protiv Hitlera.

Dio priče o životima Envera Šiljak i Fride Laufer objašnjava zašto je most nazvan po njima, a one, sada zaljubljene, uz želju da njihova ljubavna priča bude i lijepa i sretna, čeka mjesto za njihov katanac ljubavi čiji ključić će baciti u Jalu. (I read it at Google Translate)

09 October, 2011 23:03  

Post a Comment

<< Home